Brainspiration

Op deze pagina zullen wij soms een leuk boek of iets anders plaatsen wat te maken heeft met neurowetenschappen! Hopelijk inspireert het jullie!

Daniel Amen

In zijn TED-talk vertelt Daniel Amen over de belangrijkste les die hij geleerd heeft door het bekijken van 83.000 hersenscans. Hij benadrukt het belang van het gebruik van hersenscans bij psychiatrische diagnoses van patiënten. In zijn woorden: waarom kijkt een hartchirurg wel naar het orgaan wat hij/zij behandeld maar een psychiater niet? Je vindt deze inspirerende talk hier.

Brain Pickings

Word jij enthousiast van grote vraagstukken, hersenspinsels en filosofische teksten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van ‘brainpickings’ op www.brainpickings.org. Wekelijks schrijft Maria Popova interessante artikelen over de kunst, wetenschap, filosofie, creativiteit of een combinatie hiervan. Met haar inspirerende teksten zal Popova je elke week aan het denken zetten en je hersenen laten kraken!

Happiness

Happiness

Het boek Happiness van Matthieu Ricard is een echte aanrader. Matthieu is monnik en heeft daarvoor biologie gestudeerd in Frankrijk. Vanwege zijn wetenschappelijke en boeddhistische achtergrond komt hij met spirituele diepgang, maar ook wetenschappelijke onderbouwing op het onderwerp “happiness”.

Synesthesie

Synesthesie

Bij het lezen van een woord steeds een bepaalde kleur zien? Bij het horen van een naam een bepaalde smaak in je mond krijgen? Het klinkt misschien wat gek (of juist heel herkenbaar), maar dit bestaat! Dit verschijnsel wordt synesthesie genoemd. Benieuwd of jij ook “synestheet” bent? Doe dan hier de test: http://gno.mpi.nl/tests.

My stroke of insight

My stroke of insight

Jill-Bolte Taylor is een neuro-anatomiste die zelf een beroerte kreeg. Door haar vakkennis wist ze precies wat haar overkwam, terwijl ze langzaamaan hersenfuncties verloor. Nu vindt ze een verbinding tussen spiritualiteit en hersenwetenschap. Bekijk vooral dit filmpje waarin zij hierover meer vertelt: https://www.youtube.com/watch?v=UyyjU8fzEYU&t=4s

Self Reflected

Self Reflected

Kunstenaars en neurowetenschappers Greg Dunn en Brian Edwards geven met een speciale, zelfbedachte techniek de complexiteit van de hersenen op een prachtige manier weer. Op 1,750 platen van 22K goud etsten zij ongeveer 500.000 neuronale verbindingen. Deze veranderen, verschijnen en verdwijnen afhankelijk van waar je staat en wat voor licht er op schijnt. ‘Self Reflected’ is ’s werelds meest complexe visualisatie van het brein, goed te zien in dit filmpje.

The river of counsciousness

The river of counsciousness

Heb je altijd al het mysterie van het menselijk bewustzijn willen ontrafelen? Het boek ‘The river of consciousness’ van de welbekende neuroloog en auteur Oliver Sacks is dan zeker een aanrader! Het boek bestaat uit 10 essays waarin Sacks op intellectuele en filosofische wijze het concept ‘bewustzijn’ benadert en belicht aan de hand van theorieën van verschillende grootheden (denk aan Freud of Darwin). Ben jij iemand die kan genieten van filosofische en wetenschappelijke vraagstukken? Dan is dit boek zeker de moeite waard!

Neurogastronomy

Neurogastronomy

Gordon M. Shepherd is een neurowetenschapper met een fascinatie voor de beleving van smaak. In zijn boek ‘Neurogastronomy’ verklaart Shepherd, aan de hand van theorieën uit zowel de psychologie als de neurowetenschappen, hoe smaak tot stand komt in onze hersenen. Ook publiceerde hij het boek ‘Neuroenology’ waarin hij zijn theorieën betrekt op de smaakbeleving van wijn. Hierbij zouden zelfs meer hersengebieden betrokken worden dan bij elke andere vorm van menselijk gedrag, aldus Shepherd. Veel leesplezier!