Maandelijkse Ledenmail

LEDENMAIL JUNI

Lieve leden,

De laatste ledenmail alweer van dit jaar! Nog een maand en dan is dit studiejaar weer klaar. Ook wij willen dit Brainwavejaar afsluiten met een allerlaatste, hele interessante activiteit voor jullie. Op dinsdag 11 juni om 20:00 hebben wij in café ’t Oude Pothhuys een kroeglezing voor jullie georganiseerd. Prof. Dr. Onno Meijer komt spreken over de relatie tussen stress en hormonen. Na afloop van de lezing zijn jullie altijd welkom om een drankje te blijven drinken. De lezing is gratis voor zowel leden als niet-leden, dus neem vooral andere geïnteresseerden mee! Inschrijven kan via onze Facebookpagina of via deze link.

Verder zijn wij nog op zoek naar enthousiaste leden die een parttime bestuursjaar willen doen bij Brainwave in studiejaar 2019-2020. Mocht je dit leuk vinden, dan kun je je aanmelden voor het bestuursjaar door je CV en een motivatiebrief te mailen naar brainwave@uu.nl vóór 4 juni en wie weet nodigen we je uit om te komen solliciteren op woensdag 5 juni tussen 18:00 en 21:30.

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

 

LEDENMAIL MEI

Lieve Leden,

Vorige maand vond de vernieuwde hersensnijzaal plaats in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Het was een groot succes. Ook hebben we op 26 april de laatste excursie uit de excursiereeks gehad. Deze excursie gaf ons een kijkje in de Toegepast Cognitieve tak van de neuropsychologie. We mochten kijken bij het bedrijf Capgemini. Daarnaast vond op maandag 29 april de CollegeTour in samenwerking met Het Andere College plaats. Hierbij was Simon van Gaal te gast, hij gaf een interessante lezing over het bewustzijn.

Deze maand zal onze tweede lezing plaatsvinden! De exacte datum, tijd en locatie zullen zo snel als mogelijk volgen op onze Facebookpagina en op de site, houdt deze dus in de gaten.

Wij zijn nu ook op zoek naar enthousiaste leden die een parttime bestuursjaar willen doen bij Brainwave in studiejaar 2019-2020. Mocht je dit leuk vinden, check dan vooral onze Facebookpagina of mail ons voor meer informatie.

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

 

LEDENMAIL APRIL

Lieve Leden,

Vorige maand hadden we helaas geen activiteiten, maar dat zullen we deze maand dubbel en dwars goedmaken. Zoals jullie wellicht al op onze Facebookpagina en op de site gezien hebben, vindt er op woensdag 3 april de tweede hersensnijzaal van het jaar plaats. Deze zal een beetje anders zijn dan andere keren en zal plaatsvinden in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Daarnaast zal op maandag 29 april om 17:15 de CollegeTour in samenwerking met Het Andere College plaatsvinden.

Ook hebben we de laatste excursie uit de excursiereeks nog in de planning staan deze maand. Deze excursie zal ons een kijkje geven in de meer Toegepaste Cognitieve tak van de neuropsychologie. De exacte datum, tijd en locatie zullen zo snel als mogelijk volgen op onze Facebookpagina en op de site.

Hopelijk zien we jullie op één van deze activiteiten!

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

 

AANKONDIGING HERSENSNIJZAAL VERANDERING

Lieve Leden,
Ditmaal geen maandelijkse ledenmail, maar een extra mail met een update over de hersensnijzaal. Wellicht dat jullie het al gehoord hebben; de snijzaalactiviteit zal veranderen. Dit komt doordat de organisator van de voorgaande jaren van deze activiteit het te druk heeft om de hersensnijzaal verder te leiden. Vele jaren heeft hij met een hoop enthousiasme de studenten letterlijk een kijkje gegeven in het brein. Voor ons was het de afgelopen tijd zeer van belang om voor jullie iets nieuws te zoeken om jullie deze bijzondere ervaring aan te kunnen blijven bieden.
We hebben nu contact met het Academisch Medisch Centrum (AMC) van Amsterdam en hebben de mogelijkheid daar een hersensnijzaal te organiseren. Wij verwachten dat dit net zo’n inspirerende activiteit zal worden als anders. Dit biedt de kans om ook eens in aanraking te komen met andere onderzoekscentra. In april zal de excursie naar de hersensnijzaal van het AMC plaatsvinden. De verwachting is dat een kaartje ongeveer 10 euro zal kosten. Meer informatie over deze activiteit zal onder andere op onze Facebookpagina en website komen te staan.

Hopelijk zien we jullie dan!

Liefs,
Het 9e bestuur van Brainwave

LEDENMAIL MAART

 

 

Lieve Leden,

Vorige maand vond ons symposium “Making Sense of the Senses” plaats. Het was een erg inspirerende en interessante avond, waarbij 3 gastsprekers kwamen vertellen. Marjolein Dik vertelde over blinde en slechtziende kinderen en over onderzoek naar visuele stoornissen. Tessa van Leeuwen vertelde vervolgens over synesthesie. Mensen met synesthesie zien bijvoorbeeld bij het horen van bepaalde klanken een bepaalde kleur. Er zijn dus meerdere zintuiglijke ervaringen waar je dit eigenlijk niet zou verwachten (zie ook de Brainspiration). Tot slot sprak Ilja Croijmans over het belang van geur, waarbij hij ons met behulp van een geurstrookje en Jelly Beans van alles vertelde over de vele onderzoeken hiernaar. De avond werd afgesloten met een kleine netwerkborrel.

In maart hebben we ook weer leuke activiteiten in de planning. Eind maart zal er een lezing plaatsvinden over de relatie tussen voedsel, darmflora, hormonen en het brein. De exacte datum, tijd en locatie zullen zo snel als mogelijk volgen op onze Facebookpagina en op de site. De informatie over de tweede hersensnijzaal van dit jaar is eerder deze week gemaild. Deze hersensnijzaal zal in april plaatsvinden. We hopen dat jullie er net zo veel zin in hebben als wij!

Hopelijk zien we jullie op één van deze activiteiten!

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

LEDENMAIL FEBRUARI

 

Lieve leden,

De tentamens zijn weer voorbij, de studievrije week is ook bijna klaar en blok 3 is alweer in aantocht. Vorige maand vond de tweede excursie uit de excursiereeks plaats. We brachten met een aantal enthousiaste leden een bezoek aan het terrein van Pro Persona in Wolfheze, een instelling van de geestelijke gezondheidszorg. Hierbij kregen we in het museum van Pro Persona meer uitleg over de geschiedenis van Wolfheze en kregen we een rondleiding over het terrein. Ook kwamen we meer te weten over de werkzaamheden van een klinisch neuropsycholoog in dit vakgebied. Het was een zeer interessante en leerzame middag.

Ook deze maand organiseren wij weer een leuke activiteit voor jullie. Op 26 februari van 17:45 tot 21:45 vindt in Janskerkhof 013 ons symposium plaats over de zintuigen. Hier hebben wij 3 gastsprekers uitgenodigd die ons meer zullen vertellen over o.a. geur, smaak en synesthesie. Maar ook zullen we meer te weten komen over de werkzaamheden van een psycholoog binnen dit werkveld. De sprekers zullen voorgesteld worden op onze Facebookpagina. Als dit je wat lijkt, schrijf je dan vooral in! Inschrijven kan nu al via deze link of anders via de Facebookpagina of de site. Voor leden, jullie dus, is het gratis. Voor externen en Academic Professionals zal een kaartje 2 euro kosten. Hopelijk zien we jullie op het symposium!

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

 

LEDENMAIL JANUARI

 

Lieve leden,

 

We hopen dat jullie allemaal een fijne jaarwisseling en fijne feestdagen hebben gehad! De vakantie is nog niet voorbij, maar wij zijn al druk bezig voor de volgende activiteiten! Vorige maand was onze eerste lezing en deze ging over taal. De lezing werd gegeven door Prof. Dr. Avrutin, waarbij hij op een begrijpelijke manier de informatietheorie van taalverwerking besprak en waarbij hij gebruik maakte van enkele voorbeelden uit onderzoeksstudies.

Ook deze maand organiseren wij weer een interessante activiteit voor jullie. Op 9 januari vindt de tweede excursie van de excursiereeks plaats. De excursie zal beginnen om 15:00 waar we een rondleiding krijgen over het terrein van Pro Persona (praktijk voor de geestelijke gezondheidszorg) in Wolfheze. Let wel op dat Wolfheze een half uur met de trein is vanaf Utrecht Centraal. Ook brengen we er een bezoek aan het museum van Pro Persona, wat gaat over het psychiatrische ziekenhuis. Rond een uur of 17:00 is de excursie klaar. Inschrijven kan op 4 januari om 13:00 uur op de Facebookpagina en op de website. Let wel op dat er maar een beperkt aantal plekken zijn. Het kan dus zijn dat er geloot moet worden.

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

LEDENMAIL DECEMBER

 

Lieve leden,

Het is december! De maand van sinterklaas, kerst en Oud & Nieuw. Deze maand organiseren wij, vanzelfsprekend, weer een super interessante activiteit! Op 17 december om 18:00 zal er een lezing (in het Engels) gegeven worden door Prof./Dr. Avrutin. Hij zal het hebben over de informatietheorie van taalverwerking, waarbij hij gebruik maakt van enkele voorbeelden uit onderzoeksstudies. Het belooft dus een hele interessante avond te worden!

Er is hard gewerkt aan de website van Brainwave, zodat jullie in het vervolg naast op de Facebookpagina ook op de website de aankomende activiteiten in de gaten kunnen houden. Ook staat er weer een nieuwe vacature op de carrièrebank van Alcmaeon, dus neem even een kijkje op de carrièrebank. Vacatures met betrekking tot de neurowetenschappen zullen staan onder het kopje “Klinische neuro- en cognitieve neurobiologische psychologie vacatures”.

Bij vragen of opmerkingen over de activiteiten kun je altijd mailen naar brainwave@uu.nl.

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

 

LEDENMAIL NOVEMBER

 

Lieve leden,

Vorige maand vond de excursie plaats naar de hersensnijzaal. Ook dit jaar zat deze activiteit al snel vol en was het weer een groot succes. Er zullen verspreid over het jaar drie excursies plaatsvinden, die elk in het teken zullen staan van een ander aspect van de neurowetenschappen. We zullen een onderzoeksgerichte, een klinische en een praktijkgerichte excursie organiseren.

De eerste excursie van deze reeks vindt plaats op 20 november om 16:15. In deze excursie zullen we een kijkje nemen in het Brain Center Rudolf Magnus, waar we een  onderzoeksdemonstratie met de fMRI-scanner mogen bijwonen. Helaas hebben we hier enkel 12 plekken voor beschikbaar (3 hiervan voor Academic Professionals), dus schrijf je snel in. De inschrijflink zal op 6 november tussen 13:00 en 14:00 op onze Facebookpagina verschijnen, hou dit dus in de gaten! We zullen loten tussen degene die zich dan hebben ingeschreven. Mail bij vragen over de inschrijving of over verdere activiteiten naar brainwave@uu.nl.

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

LEDENMAIL OKTOBER

 

Lieve leden,

Vorige maand was onze eerste activiteit die in het teken stond van de Toegepaste Cognitieve Psychologie. Deze maand zal op 11 oktober onze eerste excursie plaatsvinden naar de hersensnijzaal. Schrijf je hier snel voor in, want deze activiteit zit vaak al snel vol! Inschrijven kan vandaag (maandag 1 oktober) al om 13:00, zie hiervoor onze Facebookpagina. Om iedereen een kans te geven, zullen we loten tussen de mensen die zich tussen 13:00 en 15:00 hebben ingeschreven vandaag.

Voorheen werden de vacatures gepromoot via onze Facebookpagina. Vanaf nu zullen de neurowetenschappelijk gerelateerde vacatures te vinden zijn op de carrièrebank van Alcmaeon. Houd deze dus vooral in de gaten als je geïnteresseerd bent!

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave

 

LEDENMAIL SEPTEMBER

 

Lieve Leden,

Een nieuw studiejaar en dus ook een nieuw bestuur! Wij hebben er in ieder geval heel erg veel zin in. Dit jaar, zoals jullie wellicht al vernomen hebben, zijn wij een vakdispuut geworden van Alcmaeon. Voor de nieuwe leden betekent dit dat jullie nu eerst lid zijn geworden van Alcmaeon. Voor de oude leden geldt dit nog niet. Brainwave verandert verder niet en zal dezelfde soort activiteiten blijven organiseren.

Op de SSW hebben we al een beetje kennis kunnen maken met veel van jullie, maar we hopen jullie nogmaals te zien op onze activiteiten! Houd vooral onze site en onze Facebook pagina in de gaten voor andere activiteiten en bij vragen kunnen jullie ons altijd mailen naar brainwave@uu.nl.

Liefs,

Het 9e bestuur van Brainwave