Beluister hier al onze Brainwave Podcast afleveringen!

In deze podcast spreekt Yvonne Montfoort met Derya over interculturalisatie binnen de GGZ en haar werk bij het Psychotrauma Centrum (PTC). Welke uitdagingen komt zij tegen bij diagnostiek en behandeling van cliënten met verschillende culturen?

In deze podcast praat Kelly met drs. Desiree Tijdink over de dissociatieve identiteitsstoornis (DIS), hoe deze precies stand houdt en de neurobiologie achter de stoornis. Ook worden de moeilijkheden rondom het diagnosticeren en behandelen van deze stoornis besproken.

In deze podcast vertelt Dr. Karin van Nispen over haar onderzoek naar afasie en het gebruik van gebaren hierbij. In dit gesprek licht zij toe dat gebaren een mogelijk communicatiemiddel kunnen vormen voor zowel afasie-patiënten als de mensen in hun omgeving.

In deze podcast bespreekt Lotte met Dr. Jesse Meijers wat een gevangenisstraf, en daarmee een (tijdelijk) leven in de gevangenis, voor invloed heeft op de hersenen van gedetineerden.

Prof. dr. Victor Lamme vertelt ons in deze podcast meer over de feilbaarheid van ons bewustzijn en verschillende bewuste en onbewuste ervaringen die we elke dag opdoen. Bestaat er een vrije wil of houdt ons bewustzijn ons voor de gek? En hoe speelt de marketing en de reclamewereld hierop in?

In deze podcast bespreken Lotte en Kelly samen met Pieter Jan Stallen en Michiel Marlet het onderwerp euthanasie. Specifiek bij jongeren en adolescenten. Pieter Jan Stallen en Michiel Marlet hebben een artikel geschreven over de implicaties van een vroegtijdige beëindiging aan het leven bij adolescenten en benadrukken de huidige regels zoals beschreven in de Nederlandse Wet. Mogen adolescenten zelf kiezen voor euthanasie, en waarom wel of niet? Hoor het in deze podcast.

Astrid Kremers is seksuoloog en vertelt ons deze podcast meer over aseksualiteit. Aseksualiteit houdt in dat iemand geen seksuele aantrekkingskracht ervaart richting anderen. Astrid vertelt onder anderen welke gevolgen dit voor het individu en de omgeving van het individu heeft. En wat onderscheidt aseksualiteit van seksuele stoornissen in de DSM-5? Hoor het hier.

Prof. dr. Leon Kenemans is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en vertelt ons in deze podcast over social distancing. Hoe passen we ons aan de anderhalve meter regel aan, zijn we geneigd tot natuurlijke afstand of gaat het in ons brein mis? Wat zijn salient cues en hoe kunnen deze ons brein helpen ons beter aan de afstand te houden? Als laatst bespreekt dhr. Kenemans of ‘honger’ naar aanrakingen bestaat, waarin de media veel over gediscussieerd wordt.

Het 11de bestuur van Vakdispuut Brainwave stelt zich voor!

De weg naar huis vinden, dat we bij groen mogen oversteken, de naam van een oude vakantieliefde; het komt allemaal voort uit ons geheugen. Het geheugen is de mogelijkheid om informatie op te slaan, te bewaren en weer terug te halen op korte en lange termijn. In deze aflevering zal Prof. dr. Albert Postma ons vertellen over de effecten van stress en de Coronaperiode op het geheugen en het fenomeen future thinking. Voor Brainwave is Postma tevens een erg bijzonder persoon! Hij is namelijk oprichter van ons Vakdispuut. Ook hier zal hij iets over vertellen.

Muziek heeft een positieve invloed op ons fysieke én mentale welzijn. Sinds een aantal jaar is de wetenschap zich steeds meer gaan focussen op het effect van muziek op ons brein. Zo wordt muziek steeds vaker ingezet voor klinische doeleinden en kan het Parkinsonpatiënten bijvoorbeeld ondersteunen bij het lopen. Vanuit een achtergrond in klinische neuropsychologie, muziekpsychologie en cognitieve neurowetenschappen zal dr. Rebecca Schaefer ons meer vertellen over het onderwerp ‘muziek en het brein.’

Vlak nadat de coronacrisis was uitgebroken stond het dagelijkse leven op zijn kop en lag er veel stress op de loer. Al snel stonden sociale media vol met berichten over de meest bizarre dromen: uitpuilende ziekenhuizen, coronarazzia’s en bovenal mensen die veel te dichtbij komen. Wat heeft alle onrust met onze slaap gedaan? Dr. Winni Hofman is slaapexpert, oprichter van Somnio slaaptherapie en als universitair docent voor slaap- en slaapstoornissen verbonden aan de UvA. In deze aflevering zal zij ons meer vertellen over hoe de coronacrisis onze nachtrust heeft aangetast.

Wanneer je in een bedreigende situatie terechtkomt, reageert het lichaam direct met automatische overlevingsreacties. Maar, hoe maakt het brein het ons mogelijk om te overleven en leren weg te blijven van deze fysieke, dan wel psychisch bedreigende situaties? Dit is de belangrijkste onderzoeksvraag die Erno Hermans in zijn Cognitive Affective Neuroscience lab adresseert. Hun ultieme doel? Het verbeteren van begrip, behandeling én preventie van stressgerelateerde psychopathologie.
In Nederland zijn ongeveer 140 mensen met ernstige verlamming en communicatieproblemen. Neurowetenschapper dr. Mariska van Steensel doet onderzoek naar de mogelijkheden om mensen die niet meer kunnen praten, door een herseninfarct of ALS, weer te laten communiceren door middel van hersensignalen. In deze podcast zal zij meer vertellen over hoe haar onderzoek met brein-computer-interfaces eruit ziet.

Een gesprek volgen op een druk feestje, het kijken naar een spannende film op de televisie, of het geconcentreerd thuiswerken terwijl de kinderen om je heen springen. Dit zijn allemaal voorbeelden van een cognitief proces waar we bijna continu mee te maken krijgen: aandacht. Wat is het verschil tussen aandacht en concentratie? Is concentratie te trainen? En wat heeft verplicht thuiswerken voor een invloed op onze concentratie? In deze aflevering zal Prof. Dr. Stefan van der Stigchel ons antwoord geven op al deze vragen.

27 mei gaf Prof. dr. Buitelaar een webinar voor Brainwave: ‘ADHD: alleen een ontwikkelingsstoornis of ook een stress-stoornis’. Omdat er zoveel belangstelling voor was, hebben we de webinar verwerkt in een podcastaflevering die vanaf nu te beluisteren in op Spotify! 🧠 In deze podcastaflevering zal Prof. dr. Buitelaar je meer vertellen over de interactie tussen het serotonine transporter gen en langdurige stress. Buitelaar en collega’s hebben deze interactie onderzocht en hebben aangetoond dat deze mechanismen een rol spelen bij ADHD en de ernst van de symptomen.

Nu we thuiszitten merken veel mensen duidelijk wat ze het meest missen: lichamelijk contact. Een verbinding tussen mensen bestaat niet zonder dialoog én niet zonder aangeraakt te worden. Omdat we alle positieve effecten van fysiek contact nu moeten missen, is het voorstelbaar dat het gevoel van stress en angst bij mensen toeneemt. Hoogleraar neuropsychologie Prof. dr. Chris Dijkerman doet onderzoek naar het gebrek aan aanraking en mentaal welzijn tijdens deze tijden van thuisisolatie. In deze podcastaflevering zal hij hier meer over vertellen.

Persuasive e-commerce is crucialer dan ooit geworden sinds wij allemaal nu vaker online boodschappen doen en online shoppen. Maar hoe vertaal je het menselijk online gedrag naar data en data naar het gewenste gedrag? Cognitief psycholoog Guido Jansen is dé expert in customer experience optimization. In deze aflevering vertelt hij over de balans tussen het vergroten van de motivatie van de consument en het verminderen van frictie bij gebruiksvriendelijkheid.

Er blijkt een connectie te zijn tussen hersenletsel en geweld: mensen die hersenschade hebben of abnormale verbindingen in bepaalde gebieden in het brein hebben gaan sneller over tot geweld en soms zelfs moord. Hoe is dit te verklaren?  In dit tweeluik zal daar antwoord op worden gegeven. In dit eerste deel zal de zaak van Thijs H. worden besproken, die na een psychose een drievoudige moord pleegde. In het volgende deel zullen we dieper ingaan op de abnormale neurologie.

In alweer de derde podcastaflevering van Brainwave is klinisch psycholoog en psychotherapeut Marijcke Honée bij ons te gast! Zij is werkzaam in haar eigen praktijk, maar kan de behandeling nu niet geven zoals ze eigenlijk zou willen.  Hoe gaan de behandelingen verder online? Is er verschil in hoe haar patiënten reageren op deze tijd? Merkt zij cognitieve veranderingen door COVID-19 bij de mensen die ze therapie geeft? Dit en meer hoor je in deze aflevering!

Wat doen al deze onrustige tijden specifiek met ons leven en onze hersenen? Wat voor emoties roept dit bij iedereen op en hoe kunnen we onze hersenen trainen om hier goed mee om te gaan? Om deze vraag te beantwoorden hebben we Margriet Sitskoorn, klinisch neuropsycholoog en o.a. directeur van het Neurocognitief Centrum Nederland, geïnterviewd. Luister nu onze tweede aflevering!