Beluister hier al onze Brainwave Podcast afleveringen!

Wanneer je in een bedreigende situatie terechtkomt, reageert het lichaam direct met automatische overlevingsreacties. Maar, hoe maakt het brein het ons mogelijk om te overleven en leren weg te blijven van deze fysieke, dan wel psychisch bedreigende situaties? Dit is de belangrijkste onderzoeksvraag die Erno Hermans in zijn Cognitive Affective Neuroscience lab adresseert. Hun ultieme doel? Het verbeteren van begrip, behandeling én preventie van stressgerelateerde psychopathologie.

In Nederland zijn ongeveer 140 mensen met ernstige verlamming en communicatieproblemen. Neurowetenschapper dr. Mariska van Steensel doet onderzoek naar de mogelijkheden om mensen die niet meer kunnen praten, door een herseninfarct of ALS, weer te laten communiceren door middel van hersensignalen. In deze podcast zal zij meer vertellen over hoe haar onderzoek met brein-computer-interfaces eruit ziet.

Een gesprek volgen op een druk feestje, het kijken naar een spannende film op de televisie, of het geconcentreerd thuiswerken terwijl de kinderen om je heen springen. Dit zijn allemaal voorbeelden van een cognitief proces waar we bijna continu mee te maken krijgen: aandacht. Wat is het verschil tussen aandacht en concentratie? Is concentratie te trainen? En wat heeft verplicht thuiswerken voor een invloed op onze concentratie? In deze aflevering zal Prof. Dr. Stefan van der Stigchel ons antwoord geven op al deze vragen.

27 mei gaf Prof. dr. Buitelaar een webinar voor Brainwave: ‘ADHD: alleen een ontwikkelingsstoornis of ook een stress-stoornis’. Omdat er zoveel belangstelling voor was, hebben we de webinar verwerkt in een podcastaflevering die vanaf nu te beluisteren in op Spotify! 🧠 In deze podcastaflevering zal Prof. dr. Buitelaar je meer vertellen over de interactie tussen het serotonine transporter gen en langdurige stress. Buitelaar en collega’s hebben deze interactie onderzocht en hebben aangetoond dat deze mechanismen een rol spelen bij ADHD en de ernst van de symptomen.

Nu we thuiszitten merken veel mensen duidelijk wat ze het meest missen: lichamelijk contact. Een verbinding tussen mensen bestaat niet zonder dialoog én niet zonder aangeraakt te worden. Omdat we alle positieve effecten van fysiek contact nu moeten missen, is het voorstelbaar dat het gevoel van stress en angst bij mensen toeneemt. Hoogleraar neuropsychologie Prof. dr. Chris Dijkerman doet onderzoek naar het gebrek aan aanraking en mentaal welzijn tijdens deze tijden van thuisisolatie. In deze podcastaflevering zal hij hier meer over vertellen.

Persuasive e-commerce is crucialer dan ooit geworden sinds wij allemaal nu vaker online boodschappen doen en online shoppen. Maar hoe vertaal je het menselijk online gedrag naar data en data naar het gewenste gedrag? Cognitief psycholoog Guido Jansen is dé expert in customer experience optimization. In deze aflevering vertelt hij over de balans tussen het vergroten van de motivatie van de consument en het verminderen van frictie bij gebruiksvriendelijkheid.

Er blijkt een connectie te zijn tussen hersenletsel en geweld: mensen die hersenschade hebben of abnormale verbindingen in bepaalde gebieden in het brein hebben gaan sneller over tot geweld en soms zelfs moord. Hoe is dit te verklaren?  In dit tweeluik zal daar antwoord op worden gegeven. In dit eerste deel zal de zaak van Thijs H. worden besproken, die na een psychose een drievoudige moord pleegde. In het volgende deel zullen we dieper ingaan op de abnormale neurologie.

In alweer de derde podcastaflevering van Brainwave is klinisch psycholoog en psychotherapeut Marijcke Honée bij ons te gast! Zij is werkzaam in haar eigen praktijk, maar kan de behandeling nu niet geven zoals ze eigenlijk zou willen.  Hoe gaan de behandelingen verder online? Is er verschil in hoe haar patiënten reageren op deze tijd? Merkt zij cognitieve veranderingen door COVID-19 bij de mensen die ze therapie geeft? Dit en meer hoor je in deze aflevering!

Wat doen al deze onrustige tijden specifiek met ons leven en onze hersenen? Wat voor emoties roept dit bij iedereen op en hoe kunnen we onze hersenen trainen om hier goed mee om te gaan? Om deze vraag te beantwoorden hebben we Margriet Sitskoorn, klinisch neuropsycholoog en o.a. directeur van het Neurocognitief Centrum Nederland, geïnterviewd. Luister nu onze tweede aflevering!