by Brainwave

In de psychiatrie is altijd een splitsing geweest tussen ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD en autisme, en emotionele stoornissen, zoals angst en depressie. Zo zijn de algemene richtlijnen dat ontwikkelingsstoornissen sterk genetisch en biologisch bepaald, terwijl emotionele stoornissen meer bepaald worden door aanleg en omgeving, zoals stress en levensgebeurtenissen.

Toch is een merkwaardig resultaat gevonden dat de interactie tussen het serotonine transporter gen en levensgebeurtenissen een rol speelt bij depressie en angst. Zo heeft het onderzoek van o.a. Prof. dr. Jan Buitelaar aangetoond dat dit zelfde mechanisme ook een rol speelt bij ADHD en de ernst van de symptomen. Dat wil zeggen dat ADHD inderdaad ook stress-gevoelig is, en dat het onderscheid tussen deze twee typen stoornissen dus niet absoluut is.

Prof. dr. Jan Buitelaar is hoogleraar psychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie, verbonden aan het Radboud UMC en Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Buitelaar leidt onderzoeksprojecten bij kinderen, adolescenten en volwassenen met ADHD, autisme, agressief gedrag, en stemmingsproblemen. Woensdag 27 mei om 16:00 organiseert Brainwave samen met Prof. dr. Buitelaar een webinar over ADHD. Je kan je inschrijven t/m maandag 25 mei 23:59.

Update: Wij hadden niet voorzien dat mensen op Facebook in zulke grote getalen interesse zouden tonen in deze webinar. De teller staat nu al op 1.400 geïnteresseerden. In overleg met Jan Buitelaar hebben we besloten om de webinar via Microsoft Teams te laten verlopen. Zo kunnen we de kwaliteit én privacy van de webinar waarborgen en kan een zo groot mogelijke groep (250) alsnog interactief vragen stellen. Om teleurstelling te voorkomen hebben we, tevens in overleg met Jan Buitelaar, besloten de webinar wél op te nemen. Hoe we deze vervolgens gaan uitzenden, zullen we jullie na woensdag 27 mei laten weten. Het is wel nog steeds mogelijk je in te schrijven voor de wachtlijst https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc0guY6dNvMKPy_vD…/viewform. Wanneer er een plekje vrijkomt wegens afzegging zullen we op basis van ‘First come, first serve’ deze plekken vrijgeven. We hopen op jullie begrip hiervoor! Mochten er nog vragen zijn, kunnen die gesteld worden via de chatfunctie van Facebook.Leave A Comment