Vakdispuut Brainwave

Brainwave organiseert activiteiten die naast de theorie van het reguliere curricula ook de praktijk laten zien! We bieden excursies, lezingen en symposia om een kijkje te nemen in het leven van de neurowetenschap. Daarnaast faciliteren wij meer verbinding en samenwerking tussen verschillende neurostudies. Brainwave organiseert ook activiteiten waar externe geïnteresseerden van harte welkom zijn. Sinds 2018 is Brainwave officieel een vakdispuut van de Utrechtse Psychologie Vereniging Alcmaeon.

Het 14e bestuur bestaat uit vijf ambitieuze leden gespecialiseerd (en afgestudeerd) in de specialisaties klinische psychologie, neuropsychologie, en cognitieve en neurobiologische psychologie aan Universiteit Utrecht. Samen organiseren wij professionele en vooruitstrevende activiteiten voor onze 700 leden die psychologie studeren.

Excursies
Een vaak gehoord gemis in de opleiding (neuro)psychologie is het ontbreken van praktijk gerelateerde activiteiten. Voor de meeste studenten is het lastig om praktijkervaring op te doen binnen de verschillende werkvelden in de neuropsychologie, voor ze aan hun master beginnen. Daarom bieden wij als studievereniging een reeks van werkveld-excursies aan om een kijkje te nemen in de praktijk. Tijdens de excursie wordt een beeld geschetst over wat een neuropsycholoog zoal doet. Dit is een mooie kans om achter te komen waar een neuropsycholoog later terecht komt, hoe het in dat werkveld aan toe gaat en wat jou precies aanspreekt.
Lezingen
Ieder jaar organiseert Brainwave tal van interessante lezingen over allerlei uiteenlopende onderwerpen, altijd met een neurowetenschappelijke invalshoek. Klik hier voor een overzicht van al onze afgelopen activiteiten. Zo hebben grote namen als Jeroen Geurts, Iris Sommer en René Kahn bij ons gesproken. We proberen lezingen interessant te houden door ze soms in een ander jasje te stoppen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kroeglezing. Tot slot organiseren wij soms ook lezingen in samenwerking met andere verenigingen, wat voor leuke dynamieken zorgt.
Snijzaal
Twee keer in het jaar organiseren wij excursies naar de hersensnijzaal in een ziekenhuis. Deze excursie trekt veel studenten aan, aangezien er echte hersenen kunnen worden bekeken en aangeraakt. Een specialist op het gebied van anatomie zal toelichten over waar de hersensnijzaal voor gebruikt wordt, de hersenen in het algemeen en bepaalde hersenaandoeningen. Bij zijn uitleg maakt hij gebruik van echte hersenpreparaten. Deze worden doorgegeven aan de excursieleden waarbij zij de preparaten kunnen bekijken, maar ook (wel met handschoenen aan) de hersenen mogen aanraken en voelen. Aangezien er in de studie psychologie veel geleerd wordt over de hersenen, maar je ze nooit te zien krijgt, is dit een zeer interessante excursie!
Symposium
Het symposium is naast de snijzaal één van de populairste terugkerende activiteiten. Tijdens het symposium staat een neuro-gerelateerd onderwerp centraal, en komen er sprekers uit alle delen van het land om te vertellen over dit specifieke onderwerp. Het symposium is een toegankelijke manier om in een avond meer over een bepaald onderwerp te weten te komen.

Brainwave groeit continu

Geboorte USNW Brainwave

1 januari 2008

Brainwave is opgericht door niemand minder dan Prof. dr. Albert Postma, hoogleraar psychologische functieleer aan de Universiteit Utrecht. Volgens Albert Postma ontbrak er een vereniging die zich focuste op de neurowetenschappen. Zo werd USNW Brainwave geboren.

Officiële besturen

1 januari 2009

In de eerste jaren organiseerde Prof. dr. Albert Postma alles zelf, maar langzaam namen studenten de taken over. In 2009 werden officieel besturen aangesteld.

Officieel Vakdispuut

1 januari 2018

In 2018 werd Brainwave onder leiding van het 8e bestuur het eerste officiële vakdispuut van U.P.V. Alcmaeon.

Heden

1 januari 2024

Tegenwoordig is Brainwave uitgegroeid tot een professioneel vakdispuut met ruim 700 leden en daar komen er elk jaar meer bij. De professionaliteit, bekendheid en grootte zijn vlot naar een hoger niveau getild.